iDIN is ontwikkeld door de banken voor consumenten. U kunt met iDIN veilig en op dezelfde manier inloggen, u identificeren en/of uw leeftijd bevestigen bij overheidsinstanties, verzekeringsmaatschappijen en webwinkels. U gebruikt namelijk de veilige en vertrouwde inlogmethode van uw bank. Zo hoeft u veel minder gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden.

Controle bij de consument

U geeft zelf opdracht aan uw bank voor het verstrekken van de gegevens die nodig zijn om u bij een organisatie te identificeren. U houdt daarmee volledige controle over welke gegevens aan welke partij worden verstrekt. Per organisatie kunnen die gegevens verschillen. Zo kan uw bank, de zogeheten issuers, op verzoek van het ene bedrijf bevestiging vragen voor het leveren van uw naam, woonadres en namens het andere bedrijf voor het bevestigen van uw leeftijd.

De Consumentenbond heeft iDIN uitgeprobeerd bij de Belastingdienst en stelt vast dat het veilig is en makkelijk, intuïtief en snel werkt.

Direct te gebruiken

iDIN is in principe direct beschikbaar voor alle klanten met internetbankieren. Er zijn echter verschillen per bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.