Door toenemende digitale dienstverlening is er een groeiende behoefte aan zekerheid over de identiteit van online klanten en gebruikers. Bedrijven die hun klanten een makkelijke, veilige en betrouwbare manier om in te loggen bieden, winnen terrein. Door in te loggen met iDIN – met de vertrouwde inlogmiddelen van de eigen bank – kan een klant zijn identiteit gemakkelijk online bevestigen. De bank geeft zekerheid over die identiteit, omdat de klant zich persoonlijk heeft gelegitimeerd bij het openen van zijn bankrekening.

 Uit onderzoek voor het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat we slordig met onze wachtwoorden omspringen. Dat werkt onder andere identiteitsfraude in de hand. Volgens digitaal beveiligingsbedrijf Norton Security heeft 14 procent van de Nederlandse consumenten in 2016 te maken gehad met cybercriminaliteit zoals identiteitsfraude. Het risico van identiteitsfraude is bij het gebruik van iDIN minimaal, mede door de fraudemonitoring van de banken.

Bij inloggen met iDIN hoeven consumenten zelf geen verschillende wachtwoorden meer te verzinnen en te onthouden. Ze kunnen inloggen zoals ze dat bij internetbankieren gewend zijn, met veilige inlogapparaatjes, sms-berichten of mobiele apps. Websites kunnen iDIN naast andere inlog- en identificatiemethoden aanbieden. Zo kan de klant zelf kiezen. 

Kedin kiest voor iDIN

Michiel Westerduin, business director bij kredietverstrekker Kedin legt uit: “Wij verstrekken kredieten aan consumenten voor goederen en diensten. Daarbij willen we zekerheid hebben over de identiteit van de klant. Dat is niet alleen wettelijk bepaald, het biedt ons ook bescherming tegen fraude en tegen problemen bij de aflossing.”

“Kedin biedt nu identificatie via iDIN aan en dat is zowel voor ons als voor de klanten een veilige, betrouwbare en snelle manier van zakendoen. Zónder iDIN is de identificatie van de klant tijdrovend en omslachtig, met een gecontroleerde kopie van een wettelijk erkend identiteitsbewijs. Mét iDIN kan de klant zich thuis in een paar tellen veilig en betrouwbaar online identificeren, vanuit zijn luie stoel, via zijn eigen bank.” Dat is mogelijk omdat de bank de identiteit van de klant reeds zorgvuldig heeft gecontroleerd, toen die klant zijn bankrekening opende. “Dankzij iDIN hoeven wij zelf geen identiteitsbewijzen te controleren,” aldus Westerduin.

 Veilig inloggen

Kedin gebruikt iDIN op twee momenten, namelijk bij een nieuwe aanvraag voor een krediet én bij de vervolgstappen, als bestaande klanten willen inloggen. Westerduin: “Bestaande klanten van Kedin hebben nu de keuze om iDIN te koppelen aan hun account in hun ‘mijn-omgeving’. We hopen dat iedereen op den duur iDIN gebruikt. We weten inmiddels dat onze klanten iDIN ook veilig en betrouwbaar vinden.”
Online identificatie gaat een steeds grotere rol spelen in steeds meer branches. iDIN kan daarbij een grote bijdrage leveren aan de veiligheid van klanten en het beperken van risico’s bij ondernemers.

Soepele implementatie

Kedin is een IT-gedreven onderneming. Westerduin: “We hebben al ervaring met de implementatie van iDEAL. De implementatie van iDIN ging dan ook heel soepel en vlug. iDIN past bij ons bedrijf. Wij willen snel en innovatief kredieten verstrekken. iDIN maakt dat mogelijk.”

Voordelen iDIN op een rij

  • Breed beschikbaar, ook voor kredietverleners.
  • Geeft zekerheid over de identiteit van de klant.
  • Stelt persoonlijke gegevens van de klant veilig beschikbaar.
  • Direct te gebruiken door miljoenen consumenten met de vertrouwde en veilige inlogmethode van hun eigen bank.
  • Biedt de mogelijkheid om nieuwe online diensten aan te bieden en processen te versnellen.
  • Geeft bedrijven bescherming tegen identiteitsfraude, mede dankzij fraudemonitoring door de banken.
  • De Consumentenbond heeft iDIN uitgeprobeerd en vindt het veilig, makkelijk, intuïtief en snel.

Wie iDIN als identificatiedienst op zijn website aan klanten wil aanbieden, moet een iDIN-overeenkomst afsluiten met één van de deelnemende banken of identiteitsdienstverleners. Zij kunnen meer informatie geven over de kosten en de (technische) mogelijkheden om iDIN te implementeren. Meer praktische informatie voor ondernemers vindt u op het gedeelte voor Acceptanten.